Sve više građana se žali na rad banaka

Bez autora
Nov 21 2012

Građani su u prvih devet meseci ove godine uputili Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije (NBS) 1.313 pritužbi na rad finansijskih institucija - za 60,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, a čak 85,8 odsto se odnosilo na rad banaka.Rastu broja primljenih obaveštenja s pritužbama je doprinelo donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je u primeni od 5. decembra 2011. godine, kao i sve veća informisanost korisnika o tome kako mogu da ostvare svoja prava.

Sve više građana se žali na rad banakaGrađani su u prvih devet meseci ove godine uputili Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije (NBS) 1.313 pritužbi na rad finansijskih institucija - za 60,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, a čak 85,8 odsto se odnosilo na rad banaka.

Kako ističe NBS, rastu broja primljenih obaveštenja s pritužbama je doprinelo donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je u primeni od 5. decembra 2011. godine, kao i sve veća informisanost korisnika o tome kako mogu da ostvare svoja prava.

U prva tri tromesečja tekuće godine korisnici su na rad banaka uputili ukupno 1.126 obaveštenja.
Kako pokazuju su podaci NBS, najviše obaveštenja se odnosilo na kredite (62,3 posto), tekuće račune (16,4 posto) i platne kartice (12,5 posto). Od ukupnog broja obaveštenja primljenih u prva tri tromesečja 2012. godine, 42,8 posto se odnosi na rad tri banke, a od toga 22,9 posto na samo jednu banku.

Korisnici su se najčešće obraćali zbog načina na koji su pojedine banke uskladile ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sa odredbama tog zakona, kao i nemogućnost povraćaja sredstava po osnovu kamate koja je obračunata po kreditu pre stupanja na snagu zakona.

Korisnici su se obraćali i zbog poteškoća u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, kao i nemogućnosti da se izvrši refinansiranje dugovanja, naročito kada je reč o potraživanjima banaka indeksiranim u švajcarskim francima.

Građani su se obraćali i zbog obračuna kamate na dugovanje po kreditnoj kartici, načina izmirenja dugovanja po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja, neblagovremenog obaveštavanja jemaca od strane banaka o postojanju neizmirenog dugovanja dužnika, odnosno njihovoj obavezi da umesto dužnika izmire dugovanje, kao i nemogućnost da se izvrši zamena jemaca.

Takođe, klijenti su se obraćali i zbog nedoumica u vezi s visinom naknade pri prevremenoj otplati kredita za ugovore koji su zaključeni pre primene zakona i neobaveštavanja korisnika o obavezi naknade za održavanje računa i naplati te naknade s računa i kada na računu nema sredstava i/ili kad račun nije aktivan, dodaje NNS.

NBS je u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine novčano kaznila i izrekla mere dvema bankama i to KBC banci i Alfa banci, koje su prekršile odredbe zakona, s nalogom da otklone utvrđene nezakonitosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik